Bloody shoulder - väri ja legenda

Arabianhevonen on vanha rotu ja sen ympärillä on monenlaisia tarinoita ja legendoja. Yksi tunnetuimmista on varmasti "The Legend of the Bloody Shouldered Mare". Tästä legendasta on monia versioita, mutta olen tähän suomentanut oletettavasti suosituimman variaation.


"Kauan sitten aavikolla eli beduiinipäällikkö Ahmed ja hänen heimonsa. Ahmedin teltassa asui hänen arvokkain omaisuutensa, kaunis kimo tamma joka oli tunnettu ympäri koko aavikon maailman nopeimpana ja kauniimpana hevosena. Monet himoitsivat tätä tammaa, ja kuninkaat ja päälliköt olivat yrittäneet saada sen omakseen, mutta mikään tarjous ei saanut Ahmedia luopumaan rakkaasta tammastaan.

Ahmed päätti astuttaa tammansa ja etsi läpi aavikon tammalle sopivaa puolisoa. Jonkin ajan kuluttua tamma astutettiin sulttaanin tallissa, sulttaanin arvokkaalla orilla. Kuukaudet vierivät ja tamman varsomisen aika lähestyi.

Eräänä päivänä Ahmed oli tammansa kanssa ratsastamassa aavikolla, monen mailin päässä teltoistaan, kun ryhmä rosvobeduiineja huomasi heidät. Ahmed pelkäsi menettävänsä rakkaan tammansa sekä henkensä, joten hän kääntyi ja laukkasi kohti telttojaan. Sisimmässään hän kuitenkin tiesi, ettei hänen viimeisillään tiine tammansa pääsisi rosvoja pakoon. Tamma tuntui kuitenkin ymmärtävän juoksevansa isäntänsä hengen puolesta ja hitaasti, hyvin hitaasti tamma alkoi kasvattaa välimatkaa rosvoihin. Laukaukset kaikuivat ja luodit osuivat hiekkaan heidän ympärillään välimatkan hitaasti kasvaessa.

Ratsukko oli melkein kiväärinkantaman ulkopuolella, kun laukaus kajahti. Luoti lävisti Ahmedin sydämen ja hän kaatui rakkaan tammansa kaulalle. Tamma ei hidastanut vaan kantoi isäntänsä kohti kotia, heidän viimeisellä yhteisellä ratsastuksellaan.

Ahmedin heimo kerääntyi ratsukon ympärille ja nosti elottoman ruumiin tamman selästä. Aavikon paahteessa Ahmedin veri oli kuivunut ruosteenpunaisena tamman toiselle lavalle. Siihen jälki jäi, kukaan ei saanut sitä pestyä pois.

Sinä yönä, kuolleen isäntänsä teltassa, tamma varsoi. Orivarsan sanottiin olevan kaikin puolin täydellinen arabialaisen rodun edustaja, ja varsan lavalla oli sama ruosteenpunainen merkki kuin tämän emällä. Ahmedin heimo näki tämän merkkinä Allahilta, palkintona tamman urheudesta ja uskollisuudesta. Toiset heimolaiset uskoivat Ahmedin sopineen Allahin kanssa että tamman uskollisuus tulisi palkita, jotta ikuisesti muistettaisiin tamman jälkeläisten omaavan saman urheuden ja kantavan verijälkiä kunniamerkkinä."

Tämä legenda tuo esiin sitä, kuinka arabianhevosta on aavikolla arvostettu. Erityisesti tammat olivat arvossa ja sotaratsuina käytettiinkin paljon tammoja. Legenda kertoo rodun urheudesta ja uskollisuudesta sekä siitä erityisestä siteestä, jonka arabi muodostaa ihmisensä kanssa.


© Forest Hill Arabians, tamma Sweet Meadows Sanaya


Mutta mitä on legendan takana, mikä on tämä bloody shoulder?

Verijälki on harvinainen somaattinen mutaatio, joka tapahtuu kohdussa. Verijälki on kimon, erityisesti kärpäskimon mutaatio. Paikoittain siis kimogeeni on ikään kuin pois päältä, jolloin hevosen pohjaväri pääsee näkyville. Lavalla oleva verijälki on varmasti tunnetuin, mutta jälki voi olla myös muualla hevosen kehossa. Somaattinen mutaatio ei periydy ja verijälkeä esiintyy myös muilla roduilla.


© D.B. Arabians, ori WH JusticeKommentit